marți, 10 martie 2015

SĂ CUNOAŞTEM!

Fascismul


1883-1945

Citate celebre despre fascism
Benito Mussolini
"Fascismul: copilul monstros al comunismului..."
-a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943.
- a creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat.
- folosindu-și carisma, controlul total al mediei și intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent.
- intrarea sa în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania lui Hitler a făcut din Italia o țintă pentru atacurile Aliaților, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene și moartea lui
- in noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV.
- mişcare politică italiană, înfiinţată de Benito Mussolini în 1919
Fascismul
Date generale :
Dictatorul Fascist Mussolini, "Il Duce"
- este o ideologie politică radicală și autoritară definită în primul rând de un naționalism radical (numit și "ultra-naționalism"). Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemelele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia.
- a fost fondat de către sindicaliștii naționaliști italieni în Primul Război Mondial, care a combinat viziuni politice de stânga și de dreapta, dar gravitau spre dreapta la începutul anilor 1920.
- este anticomunist, antidemocratic, antiindividualist, antiliberal, antiparlamentar, anticonservator, antiburghez și antiproletar și în multe cazuri, anticapitalist.

În martie 1919, mai exact la 23 martie, Mussolini fondează la Milano primul grup politic de orientare fascistă (a se vedea Fascism), fasci di combattimento

Inițial programul grupului său politic avea o orientare strict naționalistă, căutând să atragă categoria largă a veteranilor Primului Război Mondial. Ca un laitmotiv, Mussolini insista pe refacerea gloriei Romei antice.

În octombrie 1922, Mussolini organizează "Marșul asupra Romei" (Marcia su Roma). La ordinul său, mii de fasciști se îndreaptă spre Roma pentru a prelua puterea. Intimidat și temându-se de un război civil, regele Victor Emanuel III îl desemnează pe Mussolini drept prim-ministru. În anii următori, Mussolini preia treptat întreaga putere, luându-și titlul de "Il Duce" și impunând în Italia cultul propriei personalități.
Fascismul
Winston Churchill :
"Fascismul a avut un singur avantaj faţă de comunism; a durat mai puţin"

"Fascismul a pus în locul lui Dumnezeu un tanc"
Costel Zăgan
Nu eu am creat fascismul: eu doar l-am extras din subconştientul italienilor"
Benito Mussolini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

INSTIGARE LA DOR

  Iubito numai tu știi cum se dezbracă oglinda lacrimă după lacrimă Costel Zăgan , POEME INFRACŢIONALE , 1995 Toate reacţiile: 1 Costel Zăgan